Thursday 6 November 2008

ПроТекст 2: борбата продължава


ПроТекст 2 - пърформънс-четения на съвременна френска драматургия


36 маймуни е неправителствена организация, създадена с цел да инициира и реализира новаторски проекти в областта на културата и изкуството, които са изключително концентрирани върху експериментирането и промотирането на алтернативни и непопулярни арт форми. Дългосрочната стратегия се мотивира от идеята за разширяване и разнообразяване на неинституционализираната и неформална среда за правене на изкуство в България, което ще демократизира и енергизира културния живот в страната.

След пърформънс-четенията на четири немски текста за театър през есента на 2007 в София и тяхното представяне в различни архитектурни пространства в Русе, Пловдив, Велико Търново и Варна, екипът на „36 маймуни” се насочи към любопитни заглавия от съвременната френска драматургия.


В селекцията на второто издание на „ПроТекст” са включени пиесите:


Не мърда от Еманюел Дарле

Нахлуване от Фредерик Зонтаг

Alpenstock от Реми де Вос

Театър без животни от Жан-Мишел Риб


Консултант на селекцията бе Лоран Мюлезан, един от драматурзите на театър „Комеди Франсез”, Париж. Преводите са резултат от работата на преводачите Венета Дойчева, Наташа Колевска и Светлана Панчева.


Под формата на пърформънс-четения ще бъдат представени две от изброените заглавия: пиесите „Нахлуване” и „Не мърда”. (Повече информация можете да видите в програмата на събитието.)


Пълният набор от заглавия в настоящото издание на „ПроТекст” ще бъдат публикувани в отделна книжка, част от стартиращата съвместна поредица на „36 маймуни” и издателство „Панорама +”. Предстои издаването в сборник и на текстовете, представени в първото издание на "ПроТекст" през 2007-ма година.


Второто издание на „ПроТекст” минава под наслова „Борбата продължава” като един дискретен начин да бъде отбелязана годишнината от протестите през Май’68, разтърсили именно Франция, от една страна и като изрично настояване за поддържаната от екипа на проекта посока, от друга. Нашата втора проява се локализира в пределите на Софийски университет като опит да не запълваме никаква историческа липса.


Проектът „ПроТекст” (разбирайте свободно „За текста” или „В подкрепа на текста”) стартира със задачата да популяризира качествени и неконвенционални образци на съвременната драматургия от различни държави. Пиесите са подбирани по разнообразни критерии, някои от които са: фокусиране върху актуални теми, експериментиране с традиционната драматургична форма, изграждането на парадоксални ситуации, поставянето под въпрос изразните възможности на езика и на самото театрално представяне...


Чрез представянето на тези текстове пред българската публика, ние искаме да провокираме един по-свободен поглед към писането и правенето на театър, като по този начин насърчим любопитството и креативността на всички, изкушени от театралния медиум и готови да се впуснат в опита да пишат за сцена.


НЯМА КОЙ ДА ГО НАПИШЕ ВМЕСТО ТЕБ! НАПИШИ ГО ТИ!


Ние смятаме, че практически всяка една тема може да бъде обект на сценично претворяване, независимо дали става въпрос за мимолетните случки от ежедневието или за глобалните проблеми, разтърсващи планетата. За да бъде подходящ за театър, не е необходимо текстът непременно да има пет действия и диалог. (Ако имате някакви проблясъци в тази посока, можете да ги споделите на 36monkeys@gmail.com.)



Второто издание на „ПроТекст” се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.и Френски Институт - София.


Благодарим за съдействието на Франкофонски Център, Софийски университет “Св.Кл.Охридски”, Университетски театър @лма @лтер!



За подробности във връзка с датите и местата на отделните пърформънс-четения, проверете нашата програма.


За промени и допълнителна информация следете www.36monkeys.blogspot.com

No comments: