Tuesday 5 October 2010

РЕЗОЛЮЦИЯ НА НЕМСКИЯ СЦЕНИЧЕН СЪЮЗ

НЕМСКИ СЦЕНИЧЕН СЪЮЗ –

групата на театралните директори

ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Изявление до пресата

Посредством турне на театъра на град Оснабрюк в София, ръководството на групата на театралните директори в Немския сценичен съюз научи за структурните промени, които правителството изисква от българските театри и които на практика ще навредят необратимо на българския театър. Този процес се позовава на немската система на общинските театри – нещо, което за нас остава необяснимо. Ръководството на групата на театралните директори изразява своя протест срещу това и днес излезе със следната резолюция, която беше изпратена и до българското правителство.

Резолюция

Българският театър на ръба на закриването – немската система представяна като пример за „реформи”!

Българският театър изживява в момента най-тежката си криза от 1990 г. насам. Какво точно ще се случи след 01.01.2011 г., никой не може да каже. От месеци много от театрите не могат да изплащат заплати, започнали са масови съкращения – например вчера 73-ма човека от състава на Варненския театър са били освободени от работа. Това се случва в името на новите „реформи”, за които Министерство на културата в София е взело решение по време на лятната пауза.

На пресконференция през август бива обявено, че именно немската система от общински театри е взета за модел при предприетото масивно преструктуриране на българските театри!

Варна е обявена за пилотен проект. Там встъпилият в длъжност едва преди осем месеца директор на театъра, както и директорът на операта са отстранени от постовете си без финансово обезщетение, за да бъде поставен на тяхно място представител на Общинския съвет във Варна и председател на съюза на предприемачите от управляващата партия, който да управлява двете обединени в едно театрални институции. Тъй като одобрените месечни разходи не покриват дори сметките за ток в сградата, театърът с всеки ден задлъжнява все повече пред Министерството. Предприетите промени засягат всички театри и културни институции в България, чието съществуване и необходимост от финансиране не е защитено по никакъв начин от законодателството. От влизането на страната в Европейския съюз средствата за култура са съкратени вече с две трети, сравнено с бюджета за 1990 г. От 01.01.2011 г. трябва да влезе в сила продължението на театралната реформа в България, която ще засегне всички театри. Затова програмите на много от театрите се планират само до края на декември, но още от сега е ясно, че финансиране за нови продукции няма.

Как подобно бавно убийство на българския театър може да бъде обосновано с позоваване на немската театрална система, чийто качества се ценят и от правителството, и от гражданите, е необяснимо!

Призоваваме Министерство на културата и Правителството на България незабавно да прекратят драстичното заличаване на културата! Онзи, който отказва финансова подкрепа на театрите, отнема на своята страна възможността за културна идентичност в момент на тежка криза и възможността за изграждане на така жизнено необходимата обществена визия за бъдещето.

Холг Фрайтаг

/председател на групата на директорите в Немския сценичен съюз/

Проф. Клаус Цеелайн

/президент на Немския сценичен съюз/

Ролф Болвин

/административен директор на Немския сценичен съюз/

No comments: