Tuesday 3 June 2008

ПроТекст във Велико Търново и Варна



ПроТекст on tour

сценични четения на нова европейска драматургия в несценични пространства I

Tри немски пиеси и два концерта на група БГз ще представи организацията за алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни във Велико Търново и Варна в рамките на проекта си ПроТекст on tour в началото на юни. След гостуването през януари в Русе и Пловдив предстои второ турне на екипа.

На 5.06. във Велико Търново ще бъде представена пиесата „Синята брада – надежда на жените“ от Деа Лоер, а на 6.06. ще има концерт на група БГз в клуб Spider. На 9 и 10.06. в съпътстващата програма на театралния фестивал Варненско лято са включени пиесите „Грозният“ на Мариус фон Майенбург и „69“ на Игор Бауерзима. На 9.06. в клуб Комикс ще свирят БГз.

Пиесите ще бъдат представени пред публика в различни, специално подбрани според спецификата на текста, несценични пространства с мултимедиа и музика на живо. Целта на проекта е да се представят водещи тенденции в европейския театър и драма, да се експериментира с формата на сценичното четене – в промеждутъка на театъра, пърформанса и публичното литературно представяне, да се провокира диалог между пишещите и техните потенциални партньори – режисьори, актьори, художници, музиканти, театрални теоретици с цел насърчаване експериментаторството във формата, звученето и проблематиката на текстовете и начините на тяхното представяне, да се популяризира съвременното алтернативно изкуство и неговото разбиране за театралност.

ПроТекст I включва общо четири съвременни немски пиеси, преведени специално за проекта и беше реализиран през ноември и декември в София като всяка седмица беше представян нов текст. Екипът от млади артисти имаше на разположение една седмица, за да се подготви за среща с публиката.

Проект на организация за съвременно алтернативно изкуство и култура “36 маймуни” с подкрепата на Фонда за подкрепа на дебютни проекти и РРЦК “Фабриката”, в партньорство с арт група “Дупини” и Международния театрален фестивал Варненско лято

http://www.myspace.com/bgzbg

http://www.myspace.com/bggz

No comments: