Friday 20 June 2008

Препоръчваме: "За активизма"

След първата му публична прожекция на 19.06. (четвъртък) в Център за култура и дебат "Червената къща", Организация "36 маймуни" горещо ви препоръчва:

За активизма - лица и гласове от българската сцена"
документален филм, 63 мин, 2008


идея: Джоан Ричардсън, Галина Димитрова, Никола Замбели
камера и монтаж: Никола Замбели
интервюта: Галина Димитрова
с участието на: Янина Танева и Надежда Максимова (Да спасим Иракли); Цвета Христова и Ивайло Хлебаров (За земята); Петко Ковачев (Институт за зелена политика); Свилен Овчаров и Веселин Паскалев (Зелени адвокати); Александър Ефтимов - Шаманчето и Тодор Карастоянов (артисти); Антони Райжеков (Фондация Отворени проекти); Методи Петров, Игор Христов и Цветелин Йолов (UFOtv); Никола Бошнаков и Димитър Таралежков (Бидон филм); Йово Панчев (Даухаус); Александър Ванчев и Златко Костадинов (Федерация на анархистите в България) и Петър (Анархо-съпротива).

На български език, с английски субтитри

"Активизъм" е дума, описваща действията на хора и организации в гражданското общество, техните опити и усилия да променят нещо в обществото, да предложат нови идеи и да протестират срещу нещата, които застрашават социалният контекст, в който живеят. Обикновено "активистите" са независими групи или организации, които се стремят да се ограничат от официалните власти и партии като реализират автономни акции и действия.

"За активизма - лица и гласове от българската сцена" е вторият епизод на изследователски документален филм заснет през ноември 2007 (първият епизод е относно Румъния) и съдържа интервюта с различни групи и организации, които са активни през последните години. Филмът разказва за техните активистки действия в полето на гражданското общество, осъществени по различни начини, с различни стратегии и цели, и така се стреми да повдигне дебат между тях и зрителите на това видео.

Все пак, този филм няма претенцията да представи "географска карта" на активистката сцена в България, а по-скоро да погледне по-надълбоко в личните мотиви на хората, занимаващи се с активистки действия. Същевременно авторите на видеото искат да повдигнат въпроси относно настоящото ниво на демократична ситуация в държавата ни и да покажат различните възможности за действия, представяйки едни от главните герои в "света на активизма".

Филмът е създаден в рамките на проекта "Общи места", осъществен в сътрудничество между Д медия (Румъния) и Интерспейс (България) и подкрепен от Европейската културна фондация.

#####
За да гледате "За активизма - лица и гласове от българската сцена", разпитайте приятели или се свържете с нас: 36monkeys@gmail.com, subject: on activism

No comments: