Sunday 18 November 2007

ProText чете "69" от Игор Бауерзима в Гьоте институт



На 20 и 21 ноември от 19 ч в Гьоте институт ще се състои първото сценичното четене от проекта ПроТекст на Организацията „36 маймуни”. Пиесата е “69” на немския драматург от чешки произход Игор Бауерзима. Режисьор на четенето е Гергана Димитрова, асистент Василена Радева, участват Елена Димитрова и Петър Мелтев, сценография Мирослав Йорданов, музика Бранимир Стойков –
bggz, анимация Боряна Кръстева, видео и видеомикс Любомир Драганов.




“69” е пиеса за несъвместимостта на днешния морал и светоглед с устойчивия християнски норматив и упование в неизменните ценности и автентичните истини. За несъвпадането на нагласата на човешката култура към надеждни и сигурни нравствени правила със съвременния нравствен релативизъм и липса на автентичност. “Канибализмът” е модусът на нашето постмодерно съществуване, идентичността ни е неусточив сбор от погълнати готови изречения, чужди преживявания и емоции: “да ядеш и да бъдеш изяден, не е ли, сякаш всичко вече се е случвало”. През криминалната история за един канибал и неговите жертви, текстът говори за загубения център, смисъл и ценност на съвременния човек и за безкрайните му трудности в лутането между заличените опорни точки.


2 comments:

DaDa said...

Поздравления за успешния старт на проекта!Присъствах на първото му представяне - концепцията е наистина обещаваща...очаквам с интерес и следващите "четения"! С пожелание за истински ОТскок и творчески ентусиазъм :)

lili said...

И аз чакам!
На този адрес е по-обширния ми коментар
http://meetingtheatre.blogspot.com/2007/11/protext-69.html