Friday, 28 May 2010
Tineri autori de teatru din România şi Bulgaria se reunesc la Ruse
Sofia, 27 mai - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Un seminar pentru tineri autori de teatru din România şi Bulgaria va avea loc în oraşul bulgar Ruse în perioada 28-30 mai. Evenimentul va reuni patru autori de teatru din România şi alţi patru din Bulgaria, care încă nu au opere publicate. Lectorii vor fi dramaturgul român Peca Ştefan şi germanul Jan Decker. Seminarul va avea formatul unui atelier în cadrul căruia autori vor lucra asupra unor texte de teatru care vor fi prezentate într-o lectură publică, duminică, 30 mai la Biblioteca Austriacă din Ruse.
Ne dorim să-i încurajăm pe tinerii autori să creeze texte de teatru şi să-şi exprime ideile, într-un context adecvat celui european, au declarat pentru Agerpres Ghergana Dimitorova şi Mladen Alexiev. Cei doi sunt regizori de teatru şi fac parte din organizaţia pentru artă modernă şi alternativă '36 de maimuţe', care organizează seminarul împreună cu organizaţia internaţională ce poartă numele laureatului premiului Nobel Elias Canetti, născut în Ruse.
Seminarul va fi în cea mai mare măsură unul practic: acesta va permite un schimb de idei, cunoştinţe şi informaţii între participanţi, spun cei doi regizori bulgari. Ei susţin că au ales România pentru realizarea acestui proiect deoarece în ciuda faptului că România şi Bulgaria sunt ţări vecine cu un destin comun, dialogul cultural între cele două ţări este îngreunat nu numai din cauza diferenţei de limbă, ci şi pentru că ambele ţări sunt orientate mai ales spre vest, iar nu spre regiune. În ultimul timp, în România se observă o evoluţie în domeniul dramaturgiei. Apare un nou val de tineri autori cu o voce şi un stil proprii care devin vizibile şi în afara hotarelor ţării. În Bulgaria acest proces a început cu oarecare întârziere şi nu este sprijinit suficient de instituţii. Atelierul pe care îl organizăm doreşte să compenseze acest fapt cu un sprijin din partea organizaţiilor nonguvernamentale. Dorinţa noastră este să punem bazele unei reţele de autori care să facă un schimb efectiv de idei, afirmă Ghergana şi Mladen.
Atelierul este organizat în cooperare cu organizaţia română 'dramAcum', care a selectat cei patru autori din România care vor participa la seminar. Cooperarea între '36 de maimuţe' şi 'dramAcum' este una mai veche. În toamna anului trecut, regizorii din organizaţia bulgară au realizat un spectacol-lectură după piesa Gianinei Cărbunariu 'Poimâine Alaltăieri' care a avut un mare succes la Sofia. Piesa a fost tradusă în limba bulgară, special pentru proiectul 'ProText' al organizaţiei '36 de maimuţe', care prevedea realizarea a încă trei asemenea spectacole după texte de teatru româneşti. Din cauza resurselor financiare limitate, acestea nu au avut loc, în schimb însă cele patru texte traduse vor apărea într-un volum al editurii Panorama+ care se aşteaptă să fie publicat în această vară. Cele trei piese care vor face parte din acest volum sunt 'Femeia din Manuscris' de Lia Bugnar, 'Sunshine Play' de Peca Ştefan şi 'Zuckerfrei' de Nicoleta Esinencu.
Legăturile între oamenii teatrului din România şi Bulgaria nu sunt foarte intense, singurul autor de teatru contemporan care este ceva mai popular în Bulgaria este Matei Vişniec, susţin Ghergana şi Mladen. Noi sperăm că prin spectacolul-lectură de anul trecut şi prin volumul cu cele patru piese vom reuşi să facem teatrul românesc mai popular în Bulgaria, adaugă cei doi.AGERPRES
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment